nemcsak házakat, hanem egy jobb életmódot is építünk

tervezéstől a befejezésig - mindezt tőlünk kulcsrakészen

Gondolat az árajánlatkérésről a házépítés, felújítás során

Sokszor hallottuk már azt a városi legendát, hogy kivitelezők kihagynak munkafázisokat a költségvetés készítésekor, melyeket az elnyert munka után plusz felmerülő költségként jelenítenek meg, így biztosítva, hogy a munkát elnyerjék.

Sokszor hallottuk már azt a városi legendát, hogy kivitelezők kihagynak munkafázisokat a költségvetés készítésekor, melyeket az elnyert munka után plusz felmerülő költségként jelenítenek meg, így biztosítva, hogy a munkát elnyerjék. A házépítés, felújítás költségeinek meghatározása során egy jól elkészített mindenre kiterjedő, tételes árajánlattal sok költséget, váratlan kiadást meg lehet takarítani és sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

 A műszaki tervnek részét kellene, hogy képezze a költségvetés, hiszen nem létezik az egyik a másik nélkül. Ezek együttes meglétével biztosítható, hogy a megrendelő és a kivitelező ugyanazt értse az elvégzendő munka alatt. 

Házépítés során az elkészült műszaki tervek mellé javasoljuk, hogy az építtető kérjen nyugodtan a tervezőtől egy tervezői árazatlan vagy akár beárazott költségvetési kiírást, hogy már az elején lehessen kalkulálni az árakkal. Házfelújítás során is érdemes ezzel egy tervezőt vagy a korábbit megkeresni, hogy készítse el az árazatlan/árazott költségvetési kiírást. Ha nincs tervező, aki az árazatlan/árazott költségvetési kiírást elkészítené, érdemes egy építőipari szakemberhez fordulni.

A meglévő árazatlan költségvetési kiírással elkerülhető az összehasonlíthatatlan árajánlatok begyűjtése. Árazatlan költségvetés hiányában az építtetőnek szinte lehetetlen összehasonlítania a kapott árajánlatokat, főleg hogy ha nem ugyanazok a megnevezések szerepelnek benne. Nehéz összehasonlítani, hogy egyes tétel alatt mit ért az egyik-másik kivitelező.

 Az egységes árazatlan költségvetési kiírás alapján elkészített árajánlatokat az építtető már érdemben össze tudja hasonlítani, mert minden kivitelező ugyanarra adja be az ajánlatát.

Sajnos sok esetben találkoztunk már olyan árazatlan költségvetési kiírással, ami nem a megküldött műszaki leíráshoz készült. Emiatt vagy plusz tételeket kellett felvezetni, vagy tételeket kihagyni, ami szintén összehasonlíthatatlan árajánlatokat eredményezett a megrendelő számára.

 Fontos megjegyezni, hogy az árajánlatok egymástól eltérhetnek a kivitelezők beszerzési helyeiktől, kedvezményeiktől, de ha már az ajánlatok között +/-20% különbség van, érdemes rákérdezni az eltérés okára az egyes kivitelezőktől, nehogy később a kivitelezés alatt derüljön ki, hogy a kivitelező bizonyos munka nemekkel nem számolt.

 

 

 

 

 

 

 

kapcsolat

 

Kérdés, ajánlatkérés esetén forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.