nemcsak házakat, hanem egy jobb életmódot is építünk

tervezéstől a befejezésig - mindezt tőlünk kulcsrakészen

Gondolatok az áfa csökkentés és áfa visszatérítési támogatásról az új építésű lakások és családi házak esetében

2016. január 1-jétől, 2019. december 31-ig a 27%-os áfa helyett, csak 5%-os áfa terheli az új építésű 150 nm hasznos alapterületű összkomfortos lakást vagy a legfeljebb 300 nm hasznos alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépületet, azaz a családi házat.

Sokat gondolkodtunk, gondolkodunk, hogy ez most, hogyan fog megvalósulni a gyakorlatban, kinek lesz jó, kinek éri meg?

 

 

Megpróbáltuk összeszedni az információkat, és értelmezni a jogszabályban előírtakat, de mint ahogyan lenni szokott, ez is a gyakorlatban fog kialakulni.

Azt már tudjuk, hogy két fajta fogalom létezik: áfa csökkentés illetve az áfa visszatérítési támogatás

Áfa csökkentés

Az új lakóingatlanok értékesítésének áfáját 2019. december 31-ig a kormány 27%-ról 5%-ra csökkentette (lásd: 2007. évi CXXVII. törvény 300.§).

Ez csak azokat érint, akik készen vásárolják a lakásukat (általában). Azért jegyeztük meg, hogy általában, mert a NAV tájékoztatója alapján a félkész állapotban történő lakások értékesítése során is alkalmazni kell az 5%-os áfa mértéket. A kedvezményes 5%-os adómérték csak a kész – félkész –  és még használatba nem vett lakóingatlanok értékesítésére vonatkozik, továbbá akkor alkalmazható, ha a lakóingatlan harmadik fél által épül fel, vagyis nem az építi fel, aki lakni fogja.

Adó-visszatérítési támogatás

Magánszemély saját részére történő építésénél lehet igénybe venni az adó-visszatérítési támogatást, a hitelintézeteknél. A támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló telek, és/vagy a lakóingatlan építéséhez megvásárolt építőanyagok és az építési munkálatok számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett 27%-os Áfa összegével, de maximum csak 5 millió Ft-tal. Továbbá a bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére kiállított számlát kell bemutatnia a hitelintézet felé.

Az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozó előírásokat a lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet 8/A. §-a tartalmazza. A feltételekről részletesebb tájékoztatást a hitelintézetek nyújtanak.

 

Utána számolgatva egy kicsit…

 

Egy nettó 20 milliós lakóingatlan értékesítésénél a 27%-os áfa 5,4 MFt, ez 5%-os Áfa esetében 1 MFt.

A különbség már is számottevő 4,4 MFt. A kormány elvárásainak megfelelően, akár csökkenhetnek is a lakóingatlanok négyzetméter árai.

Viszont az Áfa csökkenés csak az értékesítésre vonatkozik, az építőanyagok árára és az építési szolgáltatásokra nem. Tehát az értékesítésre szánt lakóingatlan építési, vagyis a bekerülési költsége semmivel sem lesz olcsóbb. A kivitelező nagy valószínűséggel egy bruttó 25,4 MFt-os lakóingatlant nem fog olcsóbban értékesíteni, nem a nettó árat fogja figyelembe venni, az építkezést teljes áron kell majd kifizetni, legfeljebb a számlán az áfa összege lesz alacsonyabb.

 

 

Ft

Bruttó összeg

25 400 000

5%-os áfa

1 209 524

Nettó összeg

24 190 476

 

 
kapcsolat

 

Kérdés, ajánlatkérés esetén forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.